Boeing 747 – Den første jumbojeten

Boeing 747 – Den første jumbojeten

I 2019 er det 50 år siden Boeing 747 gjorde sin første flygning, og det markerer med andre ord at det er et halvt århundre siden den første jumbojeten tok til luften for første gang. Jumbojeten vil nok gå inn i historiebøkene som en av de mest ikoniske flyene i historien.

Flyet ble utviklet med den karakteristiske pukkelen på topp for å ha plass til en isolert første klasse, men også fordi de ønsket at hele det nedre dekket skulle kunne konverteres til lasterom. Boeing trodde nemlig at supersoniske passasjerfly ville ta over for tradisjonelle fly innen kort tid, og at det var viktig å bygge jumbojeten slik at denne kunne være nyttig mange år fram i tid.

Ved hjelp av to større oppgraderinger, er 747 fortsatt aktuelt i dag i form av 747-8. Denne utgaven har oppdaterte motorer, skrog og vinger for å gjøre flyet mer effektivt og konkurransedyktig mot Airbus A380. Selv med disse oppgraderingene var det vanskelig for Boeing å utkonkurrere effektiviteten i A380. Per i dag har hele 1500 Boeing 747 blitt produsert i ulike utgaver. Da flyet er populært blant fraktselskaper regner vi med at det vil produseres flere år fram i tid.