En helt i luften, Onkel Wackelflügel!

En helt i luften, Onkel Wackelflügel!

Gail Halvorsen er godt kjent verden over for sine spesielle sjokolade dropp over Berlin etter andre verdenskrig. Han er 99 år, og lever i Salt Lake City i Utah. Han ble med i United States Air Force i 1942 og var bare 22 år gammel. Han er i dag pensjonert flyoffiser i USAs flyvåpen.

Sikkerhet og organisering

Fly og bil krever god lagring og organisasjon. Alt av bilutstyr til bilen og flyet, er organisert for sikker og trygg transport. Utstyr trenger faste plasser som ivaretar forvaring for både verktøy og personer i fremkomstmiddelet. Med sparsom plass er smart oppbevaring viktig. Gail Halvorse fløy mindre fly som Douglas C-47 Skytrain, Dakota, og C-54 Skymaster. Begge er transportfly for militæret. Med flyets hastighet og liten plass for lagring er sikring veldig viktig.

Hvordan det startet

For fly kadett Halvorsen startet heltearbeidet under “Oerasjon Vittles”, med hans flyvninger av forsyninger til datidens Vest-Berlin. Mange barn så flyene som landet. Halvorsen gav dem tyggegummi og barna ble veldig ivrige. Han begynte å feste sjokolade til et lommetørkle som fallskjerm, og droppet dem fra lufta. For at barna skulle gjenkjenne ham i lufta fortalte han dem at han ville vrikke med vingene. Hans kallenavn ble “Onkel Vingevrikker” og “The Candy Bomber”.

Hans oppdrag ble straks kopiert og utvidet i rekkevidde. Totalt har han droppet med enn 23 millioner tonn sjokolade og tyggegummi fra flyet! Hans godteri utslipp hjelp for moralen og holdt håpet levende i et vanskelig Tyskland. Luftens helter ble hyllet av viktige ledere.

Hans arv

Han mottok i 1974 “Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden”. Sjokolade og godteri-bombing har inspirert USAs flyvåpen. Aksjoner av samme karakter ble brukt under krigene i det tidligere Jugoslavia og Irak.  .