Flyselskap i Norge

Flyselskap i Norge

Norge har en godt utviklet og sikker flybransje med flere aktører. Å utdanne seg til flyger er ingen enkel oppgave, det er kostbart og stiller strenge krav underveis i utdannelsen. I en tid preget av pandemi og koronarestriksjoner har flybransjen vært en usikker bransje, hvor mange dessverre har måttet bli permittert. Å utdanne seg til flyger i dag, kan være utfordrende med tanke på at det er veldig vanskelig å få jobb etter endt utdanning. De mer erfarne flygerne prioriteres, og vil få beholde jobbene sine før det ansettes nye. For oss passasjerer gjør konkurranse mellom flere aktører at prisene på flyreiser er nokså billige. Ved et monopol kan flyselskapet som har dette, skru opp prisene slik de ønsker. Folk slutter ikke å fly, selv om det har vært en betydelig, men naturlig nedgang i reisingen under koronapandemien. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av flyselskapene som finnes i Norge.

SAS

Scandinavian Airlines (SAS) er, som navnet tilsier, et skandinavisk flyselskap. Det ble grunnlagt i 1946 og staten Norge har lenge vært inne på eiersiden. I 2018 solgte derimot Norge seg ut. SAS’ hovedkontor ligger i Stockholm. Gjennom historien selskapet vært eier av flere andre flyselskap, som blant annet Widerøe. Widerøe er spesielt kjent for å operere i Nord-Norge, men har også andre flyvninger.

Norwegian

Norwegian er SAS’ fremste konkurrent. Selskapet ble grunnlagt i 1993, og er Nordens største flyselskap med hovedkontor på Fornebu. Norwegian er egentlig en videreføring av det tidligere flyselskapet Busy Bee, som ble begjært konkurs i 1992. I 1993, på samme tid som SAS kjøpte opp Braathens, begynte Norwegian med billige innenlands-flyvninger i Norge. Flyselskapet har også en egen bank- og bonusordning som heter Bank Norwegian. De har eget kredittkort hvor forbrukerne tjener opp poeng til flyreiser og hotellopphold etter hvert som de handler med kortet.